top of page

Opening op 10 maart 2018 van de schaakontmoetingsplek in het Máximapark, Leidsche Rijn (Utrecht). Rechts aan de schaaktafel wethouder Kees Geldof van Gemeente Utrecht. Dit was de eerste 'Urban Chess court', met 3 schaaktafels, in een Nederlands park!

Ondertussen staan er 7 schaaktafels op deze plek in het Máximapark.

Urban Chess 

Verzoeken m.b.t. presentaties, of lezingen, in relatie tot Urban Chess, graag via het contactformulier

op deze website.

Jorden van Foreest, o.a. kampioen van Nederland 2016 en winnaar van het Tata Steel Chess 2021 toernooi, is Ambassadeur van Urban Chess

 

DOELSTELLING: SCHAAKTAFELS IN ALLE GEMEENTEN VAN NEDERLAND

 

De teller staat in juli 2024 op 254 Urban Chess locaties in Nederland, geplaatst sinds 2018 in/door 122 gemeenten. Alle locaties met openbare schaaktafels zijn te zien op deze Urban Chess landkaart, die wordt bijgehouden door Michiel Zandbelt, waarvoor veel dank: https://www.eerbeekseschaakclub.nl/schaaktafels.html

Op 20 juli 2024 werd de 250e Urban Chess locatie op feestelijke wijze geopend in Naaldwijk,

Gemeente Westland. 

 

Schaaktafels dragen bij aan verbinding tussen jong en oud, immers aan de schaaktafel is een praatje snel gemaakt. De 'chess courts' zijn plekken waar allerlei schaaktaktiviteiten georganiseerd kunnen worden, denk aan schaakworkshops voor kinderen én voor volwassenen, schaken voor een goed doel, schaaksimultaans, schaken tegen een bekende schaker etc. 

Het schaken heeft positieve effecten op de concentratie, op het brein en de schoolprestaties van kinderen. 

Niet alle kinderen krijgen het schaken van huis uit mee, ook wordt schaken nog niet op alle scholen aangeboden, laat staan dat kinderen lid zijn van een schaakclub. De publieke schaaktafels in de openbare ruimte maken het schaken zichtbaarder, toegankelijker en vanzelfsprekender voor kinderen. 

De schaaktafels in de openbare ruimte helpen om eenzaamheid tegen te gaan. Ook dragen de schaaktafels bij aan het fithouden van het brein.

Klik hier om artikelen in de media over Urban Chess te lezen, of om interviews in radio-shows terug te luisteren. 

Mijn Urban Chess initiatief wordt gesteund door:

- de schaakbond (KNSB), zie o.a: 

https://schaken.nl/nieuws/jes%C3%BAs-medina-molina-man-met-een-missie

- de Wereldschaakbond (FIDE), zie: https://www.fide.com/news/755

- NOC*NSF, zie: 

https://nocnsf.nl/nieuws/2020/10/urban-chess-mentaal-fit-blijven-in-tijden-van-corona

Opening van de schaaktafel bij basisschool Pantarijn in De Meern (feb. 2018). Op de foto spelen Paulus Jansen (rechts), wethouder van Sport bij de gemeente Utrecht, en ik de eerste partij aan de nieuwe schaaktafel.

 

Klik hier voor de video gemaakt door 'U in de wijk' van RTV Utrecht. 

"Iedere stad zou schaaktafels in het park

moeten hebben" :-) 

Susan Polgar: "Dit is een foto van mij met de ingenieurs toen de schaaktafels geplaatst werden in een universiteitspark". 

Susan Polgar: "En hier nóg een aantal foto's tijdens de bouw van het schaakpark". 

bottom of page